Calculul zilelor ovulatiei conform ciclului menstrual

Calculul zilelor ovulatiei conform ciclului menstrual

Calculul zilelor ovulatiei ofera informatii exacte cand putem avea o sarcina, sau sa prevenim aparitia acesteia. Poate fi folosita ca o metoda contraceptiva numai de catre femeile cu un ciclu menstrual regulat de 28 zile.

Exista persoane care afirma ca tinand cont de calculul zilelor ovulatiei, pot determina sexul copilului. Un ciclu menstrual neregulat semnaleaza existenta unor probleme de sanatate ale femeii.

Calculul zilelor ovulatiei conform ciclului menstrual

Ciclul menstrual are doua faze principale: faza foliculara si faza luteala, intre ele avand loc ovulatia. Prima zi a ciclului menstrual reprezinta inceputul fazei foliculare, cuprinde schimbari hormonale care pregatesc organismul pentru ovulatie. Fiecare ovar are nu numar de ovare nematurate (in dezvlotare) . In fiecare luna cate un ovar pe rand elimina un folicul (ovar maturat) , care daca va fi fecundat va forma embrionul. In cazul in care fecundatia nu a avut loc acesta se dezintegreza. Calculul zilelor ovulatiei ne ajuta sa stim care va fi perioada cea mai fertila, primele cinci zile inainte de ovulatie si doua zile dupa ovulatie. Primele cinci zile sunt considerate fertile datorita duratei de supravietuire a spermatozoidului, iar cele doua zile sunt datorate perioadei cand ovulul poate fi fecundat. Ovulatia marcheaza sfarsitul fazei foliculare si inceputul fazei luteale. Numele fazei luteale vine de la corpul luteal, acesta fiind foliculul care a eliberat ovulul maturat. Mai simplu pentru calcularea ovulatiei, vom numara 14 zile incepand din prima zi a menstruatiei. In aceasta a 14 zi are loc ovulatia la un ciclu regulat de 28 zile. Daca inainte cu 3-4 zile de aceasta data a avut loc un contact sexual fara a folosi metode contraceptive, exista posibilitatea aparitiei unei sarcini, deoarece spermatozoidul traieste 72 de ore. Dupa a 14 a zi, cand ovulul s-a eliminat, urmatoarele doua zile sunt propice pentru aparitia unei sarcini, deoarece un ovul traieste 48 de ore de la eliminarea lui de catre ovar. Femeile care nu au ciclu menstrual regulat nu pot folosi aceasta metoda de calcul , vor trebui calculeza data celui mai scurt si celui mai lung ciclu menstrual si se faca o medie intre ele. Un ciclu menstrual neregulat, ovulatii inexistente pot semanliza probleme de sanatate ale femeii. Consultul anual la medicul ginecolg previne aparitia unor probleme de sanatate, stiind ca in fiecare zi o femeie moare de cancer de col uterin.

Stiind cum sa facem calculul zilelor ovulatiei, putem sa prevenim sau sa concepem o sarcina, vom sti daca santatea noastra functioneaza in parametrii optimi si vom putea furniza informatii corecte medicului in anumite situatii.

Veți avea nevoie de:
  • Calculul zilelor ovulatiei
#1

Calculul zilelor ovulatiei

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Sanatate si metode

Cei mai faimosi

Cum sa faci testul de sarcina: instructiuni

Fiecare femeie intr-un moment al vietii a folosit un test de sarcina. Cum sa faci un test de sarcina nu mai este un subiect tabu. Testul de sarcina detecteaza un hormon special din urina sau sange, care este prezent doar in timpul sarcinii.

Cum sterilizam biberonul bebelusului?