Cum se face endoscopia: protocolul procedurii

Cum se face endoscopia: protocolul procedurii

Pentru investigarea anumitor simptome digestive: durere abdominala, varsaturi, dificultati la inghitire, medicul recomanda efectuarea endoscopiei. Pacientului i se va explica cum se face endoscopia pentru a colabora cu medicul.

Endoscopia digestiva este o procedura medicala, care se relizeaza cu un aparat numit endoscop. Persoanele care au recomandare pentru efectuarea acestei proceduri, se vor informa cum se face endoscopia.

Cum se face endoscopia: protocolul procedurii

Persoana programata pentru endoscopie, va trebui sa stie ca inainte de efectuarea procedurii va informa medicul daca sufera de anumite probleme medicale cum ar fi: afectiuni cardiace, diabet, sarcina, unele alergii. Cu opt ore inainte de efectuarea endoscopiei, nu se va manca si bea nimic pentru o buna vizualizare a stomacului si pentru a evita riscul varsaturilor. Daca persoana in cauza foloseste tratament anticoagulant sau antiinflamator, medicul poate recomanda intreruperea temporara a acestuia. Nu se vor lua medicamente antiacide, carbune medicinal in dimineata efectaurii procedurii.

Endoscopul este un tub subtire, flexibil prevazut la un capat cu un aparat optic, o mini camera video, care capteaza imagini si le transmite pe un monitor. Endoscopia este indicata pentru a depista afectiuni tumorale, varice esofagiene, hemoragii, infectii. Informandu-ne inainte de efectuarea procedurii, vom sti cum se face endoscopia, ce trebuie sa facem in timpul manevrei si vom avea o mai buna colaborare cu medicul. Inainte de introducerea endoscopului, gatul pacientului va fi anesteziat cu un spray si se va atasa un dispozitiv la nivelul gurii, pentru a proteja endoscopul de dintii pacientului. Pe o branula se vor introduce medicamente care calmeaza si relexeaza pacientul. Acesta va fi asezat pe partea stanga cu capul inainte si va fi invitat sa inghita pentru a putea manevra endoscopul. Dupa ce a ajuns in esofag, pacientul va tine capul drept si nu va inghiti decat cand i se va cere de catre medic. Procedura dureaza aproximativ 30 minute, dar endoscopia in sine dureaza 5-10 minute. In timp ce se efectueaza endoscopia pot aparea dureri in piept, balonari, disconfort. Endoscopia este o metoda invaziva, pot aparea sangerari, perforatii, infectii. Este recomandata atunci cand alte metode de investigatie (ecografie, radiografie) , nu pot da un diagnostic sigur. Dupa efectuarea investigatiei, timp de 2-3 ore nu se se va manca sau bea, pana va trece efectul anestezicului pentru ca sa se reia reflexul inghitirii.

Endoscopia ofera cel mai sigur diagnostic pentru afectiunile digestive si daca ne vom informa cum se face endoscopia, vom avea o buna pregatire si colaborare pentru a reusi efectuarea acestei investigatii si a primi un rezultat sigur.

Veți avea nevoie de:
  • cum se face endoscopia
#1

cum se face endoscopia

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Sanatate si metode

Cei mai faimosi

Cum se face colonoscopia: pragatirea de procedura

Colonoscopia , este o metoda de diagnostic pentru afectiunile colonului . Cum se face colonoscopia si ce trebuie sa stim inainte de a o efectua , care sunt afectiunile care ne trimit la aceasta metoda de diagnostic si contraindicatiile ei .

Cum se face avortul: alegem calea cea mai sigura