Cum sa faci sapun natural (bio) in regie proprie?

Cum sa faci sapun natural (bio) in regie proprie?

Cum sa faci sapun natural (bio) este o intrebare pe care ne-o punem toti cei carora ne place sa folosim, cu multa placere, tot ce ne iese din mainile proprii. Si ne amintim si de bunicii nostri, care faceau sapun de casa in mod frecvent.

Dorinta de a sti cum sa faci sapun natural (bio) deriva din dorinta de a obtine un produs "curat", fara coloranti sintetici si fara alte substante daunatoare, doar din ingrediente naturale.

In principiu sunt sunt doua metode de a face sapun natural: "la cald" sau "la rece". Noi iti vom spune cum sa faci sapun natural (bio) in varianta clasica, pe care o foloseau si bunicii nostri, varianta "la cald", dupa o reteta la fel de clasica:

- 850 ml. ulei de masline;- 300 ml ulei de cocos;

- 300 ml ulei de palmier;

- 200 g soda caustica;

- ~ 40 ml uleiuri esentiale;

- 480 ml. apa.

Uleiurile se pot inlocui cu oricare alt tip de uleiuri/grasimi. Prepararea sapunului comporta mai multe etape:

Etapa1: pregatirea amestecului de soda caustica si apa. Avertizare: NU se toarna niciodata apa in soda caustica intrucat va avea loc o reactie chimica exotermica violenta si va puteti accidenta! Deasemenea, se dagaja vapori toxici deci aveti grija in ce incapere lucrati - preferabil afara - si nu stati aplecati peste vasul de lucru.

Etapa 2: amestecarea grasimilor cu solutia de soda caustica preparata in etapa 1. Daca folositi grasimi solide, acestea se vor topi in prealabil pe aragaz, la foc moderat, amestecand continuu cu o lingurita cu coada lunga; se toarna si celelalte uleiuri, aflate la temperatura camerei si se tin pe foc pana cand incep sa fiarba (cam 100 gr. C) . Se toarna peste acest amestec solutia de soda caustica, putin cate putin, amestecandu-se continuu.

Daca se foloseste un blender, acesta se va porni repetat cate 4-5 sec. in rest se va amesteca cu el oprit, pana se obtine o consistenta cremoasa. Daca nu se foloseste blenderul toata operatia va dura aproximativ o ora.

Etapa 3: se adauga celelalte ingrediente - parfumuri, uleiuri esentiale, chiar bucatele de fructe uscate, petale de flori - si se mai amesteca putin pentru omogenizarea continutului, apoi se toarna in forme si se lasa sa se raceasca pana a doua zi. Urmeaza operatia de taiere in formele preferate si punerea, intr-un loc ferit, la "uscat", pentru circa 4 saptamani, pentru terminarea reactiilor de saponificare.

Odata ce ai invatat cum sa faci sapun natural (bio) esti expus unui alt "pericol": n-o sa mai poti sa te opresti! Procesul in sine, calitatea, ingredientele 100% naturale, creativitatea. . . iti ofera satisfactii de neegalat.

Veți avea nevoie de:
  • Cum sa faci sapun natural (bio)
#1

Cum sa faci sapun natural (bio)

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Odihna

Cei mai faimosi

Cum sa faci ochelari 3D cu mainile tale?

Pe Youtube sunt o gramada de file si filmulete 3D si, indiscutabil te-ai intrebat si tu cum sa faci ochelari 3D. Sa stii ca nu e greu deloc! Si nici materiale speciale nu trebuie! Te descurci cu ce gasesti in casa.

Cum sa faci o compozitie florala din flori vii?