Cum se calculeaza cel mai simplu indemnizatia pentru copii?

Cum se calculeaza cel mai simplu indemnizatia pentru copii?

Modul cum se calculeaza indemnizatia pentru copii este reglementat de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

Daca vrem sa avem informatii corecte despre cum se calculeaza indemnizatia pentru copii trebuie sa consultam o documentatie actualizata, intrucat in fiecare an apar modificari sau noi reglementari.

Informandu-ne despre cum se calculeaza indemnizatia pentru copii observam ca pentru ca o persoana sa o poata primi este necesar sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii: - sa locuiasca pe teritoriul Romaniei; - sa locuiasca impreuna cu copilul; - sa fi obtinut venituri impozabile in ultimele 12 luni. Aceste conditii fiind indeplinite, trebuie sa mai retinem ca indemnizatia pentru cresterea copilului se acorda pentru doua cazuri distincte: pentru cresterea copilului pana la varsta de un an si pana la varsta de doi ani. Pentru ambele cazuri, calculul se face la fel, diferenta intre cele doua fiind data de plafoanele minim si maxim care se acorda: minimum 600 lei si maximum 3400 lei pentru primul caz si 1200 pentru cel de-al doilea. Pentru anul 2014, cuantumul indemnizatiei pentru cresterea copilului este de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni anterioare nasterii. Totodata, pentru anul 2014 s-a stabilit ca aceasta indemnizatie, pecum si concediul respectiv, se acorda indiferent de numarul de copii, nu numai pentru primii doi, cum era in legea initiala. Pentru a primi indemnizatia pentru cresterea copilului este necesar a se depune la Primarie, in maximum 60 de zile de la nasterea copilului sau de la incetarea concediului de maternitate, un dosar care sa cuprinda: - cerere-tip - (Anexa 6 la HG nr. 57/2012) ; - copie dupa actele de identitate ale parintilor; - certificatul de nastere al copiluli (copie si original) ; - certificatul de casatorie, daca este cazul (copie si original) ; - livretul de familie (copie si original) ; - adeverinta de la angajator care sa ateste ca in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului au fost obtinute venituri impozabile.

Plata primei indemnizaţii se va face dupa 2-3 luni de la depunerea dosarului.

Precizare: pentru sarcinile gemelare de tripleti sau multipleti, cuantumul indemnizatiei se majoreaza cu 600 lei pentru fiecare copil, incepand cu al doilea.

In clipa cand ne intereseaza cum se calculeaza indemnizatia pentru copii, este bine sa consultam legislatia actualizata la zi pentru ca in fiecare an este posibil sa apara modificari importante.

Veți avea nevoie de:
  • Cum se calculeaza indemnizatia pentru copii
#1

Cum se calculeaza indemnizatia pentru copii

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Lege

Cei mai faimosi

Cum sa emigrezi in Canada pentru totdeauna?

Te-ai saturat de traiul dificil din Romania? Daca raspunsul este da, atunci probabil te intrebi cum sa emigrezi in Canada. Traiul in aceasta tara este ceva mai usor si mai bine organizat pentru cetateni.

Cum sa divortezi de sot: aspect juridice