Cum sa divortezi de sot: aspect juridice

Cum sa divortezi de sot: aspect juridice

Acum, dintr-un motiv sau altul, ai hotărât ca vrei să ști cum să divorțezi și te întrebi ce trebuie să faci mai departe. Este posibilă parcurgerea procedurii fără ajutorul unui avocat?

Până aici, m-am saturat! Cu siguranță te-ai gândit de multe ori cum să divorțezi. Dar tot de atâtea ori te-ai răzgândit fie pentru că nu cunoșteai ce implica procedura, fie pentru că îți trecea supărarea.

Dacă te-ai hotărât că trebuie să știi cum să divorțezi ar trebui luat în considerare faptul că poate fi doar un impuls de moment. Dacă mai există sentimente în cuplu, iar lucrurile mai pot fi remediate, ar trebui să mai exista o șansă de împăcare. Dacă există hotărâre fermă în funcție de acordul între soți, de timpul scurs de la încheierea căsătoriei și dacă exista copii minori rezultați din căsătorie, se hotărăște calea procedurii. Divorțul prin acord reprezintă soluția cea mai rapidă, însă legea impune și câteva cerințe pentru a aproba hotărârea: ambii soți trebuie să fie de acord cu desfacerea căsătoriei care să aibă cel puțin un an și să nu existe copii minori rezultați din căsătorie. Dacă divorțul nu este de comun acord, se recomandă desfacerea mariajului prin alte forme: divorț din motive întemeiate (legătura dintre soți este iremediabil compromisa, situație care trebuie demonstrată) ; divorț din culpa comună (se depun înscrisuri, martori și interogatorii) ; divorț din culpa unuia dintre parteneri (motive: relații extraconjugale, violență fizică sau verbală, alcoolismul, situații demonstrate cu martori, certificate medico-legale, alte înscrisuri doveditoare) ; divorț în caz de separare (partenerii au stat separați cel puțin doi ani) ; divorț din motive de sănătate (poate fi cerut doar de partenerul bolnav, iar afecțiunea trebuie să facă imposibilă continuarea mariajului) . După identificarea încadrării, urmează întocmirea dosarului și depunerea lui, după caz la ofițerul de stare civilă a primăriei unde s-a încheiat căsătoria sau la Judecătorie. Acolo unde există situații complexe se recomandă contactarea unui avocat pentru consiliere și îndrumare. După parcurgerea articolului ai aflat cum să divorțezi însă mai trebuie să știi că în funcție de tipul de divorț la care se ajunge, de locul unde se depun actele și de cât timp durează întreaga procedură, costurile pot să varieze de la câteva sute de lei, până la mii de lei.

Un cuplu ar trebui să se bucure de o viață liniștită, fără neînțelegeri mari, însă acest lucru este posibil conform statisticilor doar pentru două din trei mariaje, restul consumându-se din păcate printr-un divorț.

Veți avea nevoie de:
  • Cum sa divortezi
#1

Cum sa divortezi

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Lege

Cei mai faimosi

Cum se calculeaza cel mai simplu indemnizatia pentru copii?

Modul cum se calculeaza indemnizatia pentru copii este reglementat de ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 111/2010 din 8 decembrie 2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor

Cum sa faci o plangere corect?