Cum sapam o fantana: instructiuni si pasii necesari

Cum sapam o fantana: instructiuni si pasii necesari

Am avut norocul sa vedem lumina zilei intr-o zona geografica unde apa , acest element esential pentru sustinerea vietii , o gasim din belsug in rauri , lacuri sau in panza freatica aflata destul de aproape de nivelul suprafetei solului.

Cu destula dificultate inca gasim in zonele rurale mesteri fantanari , ocupatie pe cale de disparitie , cei care ne-ar putea invata cum sapam o fantana fiind tot mai rari datorita extinderii retelei nationale de alimentare cu apa.

De obicei mostenita din tata in fiu , meseria de fantanar este una speciala avand in vedere ca de cele mai multe ori constructiile lor , aflate de obicei la rascruce de drumuri dainuiesc zeci si chiar sute de ani , domolind setea nenumaratilor calatori. Tocmai de aceea , desi modul cum sapam o fantana ne-ar parea destul de simplu , inainte sa ne apucam de treaba avem nevoie de sfaturi sau de oameni care au experienta in acest domeniu. Inainte de orice trebuie sa ne hotaram ce fel de put (fantana) vrem sa facem , puturile fiind de mai multe feluri : dupa modul executiei - sapate , forate sau batute dupa stratul captat - freatice sau ascendente dupa adancime - mari sau mici sau dupa marimea diametrului gropii - mari sau mici. Primul lucru ce trebuie facut este depistarea locului din curte (gradina) unde putem gasi cel mai rapid apa. Chiar daca nu stim cu exactitate la ce adancime vom da de apa , metoda firelor de cupru se spune ca nu da gres niciodata. Nu ne trebuie decat doua fire din sarma subtire de cupru pe care le indoim in forma de L si le tinem in mana in pozitie paralela , apropiate la o distanta de 0,5 cm , cu latura mica a L-ului in jos. Ne plimbam pe suprafata terenului si in locul unde apa e cel mai aproape , capetele firelor se vor apropia (uni) unul de celalalt. Metoda sapatului este cea mai veche si necesita mai multi oameni , unii sapand si altii scotand pamantul din groapa cu galeata legata de un scripete fixat pe marginea gropii. Pe masura adancirii gropii se introduc in groapa tuburi de beton pentru ca malul sa nu se surpe. Bunicii nostri nu dispuneau de tuburi de beton asa ca pe vremurile acelea construiau un cofrag de scanduri pe marginile gropii, batand piatra cu nisip in spatiul dintre scanduri si peretele gropii. Se spune ca cea mai rece si limpede apa o au fantanile batute in piatra dar chiar daca stim cum sapam o fantana si apa descoperita este precum cristalul , tot va trebui sa-i facem analiza chimica daca vrem sa o folosim ca apa de baut. Oricum pentru udatul florilor , pomilor si irigatul gradinii de legume va fi apa ideala , comparativ cu cea de la retea care contine prea mult clor pentru plante.

Ce poate fi mai frumos la o casa decat gradina iar in gradina ce poate fi mai spectaculos si util in acelasi timp decat o fantana ? Raspunsul la intrebarea : cum sapam o fantana nu-l putem afla decat apucandu-ne de treaba cu incredere si curaj.

Veți avea nevoie de:
  • Cum sapam o fantana
#1

Cum sapam o fantana

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Cum instalam un tavan fals independent?

Ultima moda din domeniul amenajarilor interioare e reprezentata de tavanul fals independent sau casetat cum i se mai spune , foarte facil de instalat , demontabil si cu un impact vizual spectaculos.

Cum aplicam tencuiala decorative: sfaturi pentru casa