Pomicultorului incepator: Cum sadim pomi fructiferi

Pomicultorului incepator: Cum sadim pomi fructiferi

O veche vorba din batrani spune ca principalele doua actiuni ce trebuie realizate in timpul vietii de catre orice om ar fi : in primul rand sa aiba copii si in al doilea sa planteze macar un pom.

Copilaria am trait-o intr-o casa cu gradina mare unde ma jucam cu alti doi frati. Toti trei am invatat cu placere de la parintii nostri cum sadim pomi fructiferi , astfel incat acestia sa creasca vigurosi si plini de rod.

Desi la prima vedere sadirea unui pom fructifer pare o treaba destul de simpla , trebuie sa cunoastem cateva lucruri esentiale pentru ca aceasta operatiune sa fie realizata corect. Inainte de orice trebuie sa ne organizam suprafata de teren destinata plantarii pomilor fructiferi astfel incat distanta dintre doi pomi sa nu fie mai mica de patru metri. Exista iluzia ca cei patru metri sa para o distanta foarte mare intre ei atunci cand ii sadim , data fiind inaltimea mica a puietului de 1-2 ani ce trebuie sadit. Un prim sfat despre cum sadim pomi fructiferi , ar fi ca puietul cumparat sa nu depaseasca varsta de 2 ani. Cu cat puietul este mai batran , cu atat sansele de prindere sunt mai mici. Puietul de pomi fructiferi este de doua tipuri , cu radacina nuda sau radacina in turba. Pomii fructiferi cu radacina nuda trebuie sa stea minim 12 ore cu radacina in apa de ploaie sau apa de fantana , pentru deschiderea porilor mustatilor din care e formata radacina. Acest lucru accelereaza capacitatea de absorbtie a mineralelor din sol de catre radacina. Nu e indicat sa imbaiem radacina nuda in apa de la retea deoarece aceasta contine clor , element putin agreat de plante in momentul sadirii. Urmatoarea operatiune este saparea unei gropi adecvate , executata la dimensiuni potrivite pentru ca radacina sa fie ingropata total. Groapa trebuie sapata cu cel putin 24 de ore inaintea plantarii. Al doilea sfat important despre cum sadim pomi fructiferi este fasonarea radacinilor (scurtarea mustatilor principale la 30 cm si a celor secundare la 10 cm) . Astfel fasonate , radacinile se mocirlesc intr-un amestec de pamant , gunoi proaspat de bovine si apa ( in proportie de 1: 1: 3) . Acest amestec va avea consistenta smantanii si va fi turnat in groapa dupa pozitionarea radacinii. In final , pamantul scos din groapa va fi tasat cu putere peste radacina eliminand posibilitatea acumularii de bule de aer in apropierea mustatilor radacinii.

Al treilea sfat important despre cum sadim pomi fructiferi este lasarea punctului de altoire la nivelul solului , astfel incat acesta sa nu fie acoperit cu pamant. Perioada optima de sadire este martie-aprilie sau octombrie-noiembrie.

Veți avea nevoie de:
  • Cum sadim pomi fructiferi
#1

Cum sadim pomi fructiferi

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Cum sadim capsuni la casa de vacanta?

Indiscutabil , capsunile sunt unele dintre cele mai gustoase fructe. Avand certe proprietati afrodisiace , capsunile reprezinta un aliment al carui consum nu are contraindicatii , indiferent de cantitatea consumata.

Cum taiem un copac: sfaturi pentru incepatori