Pomicultorului incepator: Cum sa cureti pomii fructiferi ?

Pomicultorului incepator: Cum sa cureti pomii fructiferi ?

O livada seamana cu organismul unui om , cu cat este ingrijita si curatata mai bine , cu atat are o viata mai lunga , lucru imposibil daca nu cunosti cum sa cureti pomii fructiferi , operatiune importanta pentru productivitatea acestora.

Un proprietar de livada responsabil trebuie sa invete personal despre cum sa cureti pomii fructiferi , astfel incat recolta de fructe sa fie consistenta atat cantitativ cat si calitativ , fara ajutorul stimulentilor chimici.

Curatarea corecta a pomilor fructiferi are mai multe beneficii cum ar fi : formarea unei coroane echilibrate si stabile , aerarea si marirea luminozitatii in centrul coroanei , stimularea cresterii a unor noi ramuri de rod si simplificarea culesului prin mentinerea coronamentului la un nivel inferior. Stiind cum sa cureti pomii fructiferi , toate aceste beneficii iti vor garanta o livada sanatoasa si rodnica indiferent de trecerea anilor. Perioada optima pentru curatarea pomilor fructiferi din speciile de samburoase (cires , visin , prun , cais , piersic) este sfarsitul verii si toamna , pana la venirea noptilor cu temperaturi mai mici de zero grade Celsius. Pentru speciile de semintoase (mar , par , gutui) , perioada propice curatarii este sfarsitul iernii , cand gerul isi pierde puterea sau primavara tarziu , inainte de inflorire. In primul an dupa plantare se opresc 3-4 ramuri principale , care sunt distantate una de cealalta minim la 10 cm si care formeaza unghiuri cat mai obtuze cu verticala imaginara , restul lastarilor concurenti , paraleli cu tulpina trebuind curatati. Urmatorii doi ani se curata toti lastarii interiori ce cresc incrucisat sau au unghiuri ascutite precum si ramurile cu dezvoltare verticala (lastari hulpavi) , in acelasi timp oprin noi ramuri principale din tulpina ce au unghi obtuz. Un mic secret despre cum sa cureti pomii fructiferi mai este si efectuarea unei incizii drepte in afara gulerului ( e vorba de inelul de scoarta format intre ramura principala si cele secundare) . Din anul patru se curata numai ramurile mici din interiorul coroanei (pentru aerisire si luminozitate interioara) impreuna cu cele moarte sau deteriorate. De asemenea se elimina lastarii hulpavi verticali , acestia consumand prea multa seva , obstructionand directionarea acesteia catre fructe , lucru ce va afecta dezvoltarea normala a acestora.

Orice pom fructifer ingrijit si curatat cum trebuie , fertilizat cu ingrasaminte biologice si irigat cate putin si des (mai abundent in perioada legarii fructului) , ne va rasplati cu minunate fructe ecologice cu gust deosebit.

Veți avea nevoie de:
  • Cum sa cureti pomii fructiferi
#1

Cum sa cureti pomii fructiferi

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Cum sa tunzi gazonul cu ajutorul trimmer-ului ?

Îngrijirea grădinii presupune în primul rând îngrijirea peluzei și a gazonului ei. El trebuie să fie tăiat la o dimensiune de cel mult 3 centimetri în sezonul călduros, și la 5 centimetri înainte de sezonul rece. Află cum sa tunzi gazonul !

Cum sa ingrijesti muscatele: sfaturi pentru lenosi