Pentru gradinarii incepatori: cum se altoiesc pomii fructiferi?

Pentru gradinarii incepatori: cum se altoiesc pomii fructiferi?

Daca ne dorim o livada cu pomi fructiferi sanatosi si vigurosi trebuie sa invatam cum se altoiesc pomii fructiferi , conditie obligatorie pentru o recolta de fructe consistenta si de calitate.

Orice pretendent al abilitatii de a sti cum se altoiesc pomii fructiferi are nevoie de rabdare , precizie , atentie si dragoste pentru pomi , rezultatele activitatii sale bucurand deopotriva spiritul si papilele gustative.

Altoirea pomilor fructiferi reprezinta imbinarea a doua elemente vegetative diferite dar care apartin aceleiasi specii , recomandandu-se altoirea samburoaselor cu samburoase si samantoaselor cu samantoase , niciodata incrucisat. Sunt mai multe metode de altoire dar cea mai potrivita pentru incepatori este metoda de altoire prin despicatura. Asta presupune sa avem un portaltoi in varsta de 2-5 ani al carui diametru sa nu depaseasca 6 cm , poate fi atat un puiet de pom cat si o ramura crescuta din tulpina principala a unui pom matur. Altoiul se va alege dintre ramurile crescute anul anterior din tulpina principala a pomului ce il dorim sa ne fructifice si va trebui sa aiba 12-15 cm lungime si 4-6 mm grosime. Inainte de orice , pentru a fi un bun cunoscator al modului cum se altoiesc pomii fructiferi avem nevoie de cateva scule ce vor trebui ascutite si dezinfectate la maxim. Portaltoiul il vom taia cu un ferstrau cu dinti mici pentru o taietura cat mai curata apoi vom netezi taietura cu un cutit. In centrul taieturii vom despica portaltoiul cu o dalta mica sau un cutit mai gros astfel incat despicatura sa aiba 4-5 cm si vom introduce in ea o pana de lemn care sa mentina despicatura deschisa. Vom taia doi altoi pe care ii vom ciopli in forma de V la baza pe o lugime de 3-4 cm si ii vom introduce pe fiecare in cele doua margini ale despicaturii , dupa care vom scoate pana de lemn. Pozitionarea altoilor trebuie facuta ca primul mugur de deasupra bazei cioplite sa fie in exteriorul portaltoiului in momentul cand in urma scoaterii penei despicatura va prinde bazele celor doi altoi. Spatiul ramas gol din despicatura trebuie umplut cu mastic sau chit de lemn ori un amestec de 1: 1 smoala cu ceara apoi lucrarea se sigileaza cu vopsea pe baza de ulei (inclusiv varfurile altoilor) . Optional , imbinarea celor doi altoi cu portaltoiul se strange bine cu rafie de jur-imprejur pentru asigurarea unri imbinari perfecte.

Cunoscuta de acum sase mii de ani , altoirea pomilor este operatiunea care asigura mentinerea valorii soiurilor bune de pomi fructiferi , precum si conceperea de soiuri noi , calitativ superioare celor actuale.

Veți avea nevoie de:
  • Cum se altoiesc pomii fructiferi
#1

Cum se altoiesc pomii fructiferi

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Cum taiem un copac: sfaturi pentru incepatori

Taierea copacilor batrani , uscati sau bolnavi reprezinta o datorie civica a oricarui cetatean care are in curte asa ceva , daca modul cum taiem un copac ne pune in dificultate , se recomanda apelarea la serviciile unor profesionisti.

Cum sa cresti trandafiri in propria gradina?