Cum taiem un copac: sfaturi pentru incepatori

Cum taiem un copac: sfaturi pentru incepatori

Taierea copacilor batrani , uscati sau bolnavi reprezinta o datorie civica a oricarui cetatean care are in curte asa ceva , daca modul cum taiem un copac ne pune in dificultate , se recomanda apelarea la serviciile unor profesionisti.

Taierea unui copac pare o operatiune destul de simpla la prima vedere dar analizand problema mai in amanunt vom realiza ca nu vom reusi acest lucru in caz ca nu dispunem de ustensile adecvate.

Iata ca suntem pusi in fata unei noi provocari : cum taiem un copac batran , uscat sau bolnav ce ne strica decorul unei gradini pline de flori ? In primul rand avem nevoie de urmatoarele : drujba sau joagar (in acest caz mai avem nevoie de o persoana sa ne ajute) , scara , ferastrau de mana , ochelari de protectie , manusi si franghie groasa sau lant. Dupa ce na asiguram ca avem tot ce ne trebuie incepem sa analizam copacul. Evaluam inaltimea acestuia , distributia aproximativa a greutatii ramurilor si marimea razei in care acesta se poate prabusi. In cazul in care in urma caderii acestui copac vor fi afectate ramurile altor arbori sau arbusti mai mici din jur , vom fi obligati sa strangem provizoriu cu sarma coronamentul acestora pentru a nu ramane pe directia caderii copacului de taiat. Daca acest lucru nu este posibil , ne echipam cu manusi si ochelari , ne urcam pe scara si cu ajutorul ferastraului de mana scurtam toate crengile copacului ce ne pot deteriora prin cadere plantele din jur. In cazul in care nu dispunem de un spatiu inconjurator ce permite caderea copacului in conditii de siguranta , vom fi obligati sa taiem progresiv copacul din varf spre baza. Inainte de aceasta operatie ne vom asigura ca zona caderii e libera si vom lega trunchiul copacului cu franghia sau cu un lant pentru ca acesta sa fie indrumat sa cada pe directia dorita. O alta intrebare ar fi cum taiem un copac cu drujba (joagarul) , astfel incat acesta sa cada in directia dorita ? Raspunsul e simplu , se executa in tulpina copacului doua taieturi ce vor forma litera V exact pe directia unde vrei sa cada copacul. Aplicam aceeasi taietura bucatilor din trunchi ce vor fi sectionate progresiv din varf catre baza. Nu in ultimul rand , se recomanda ca orice activitate ce presupune taierea materialului lemnos se va executa cu foarte mare atentie , cu manusi si ochelari de protectie si se interzice total aceasta activitate daca am consumat alcool.

Necesitatea taierii copacilor uscati , bolnavi sau prea inalti se reflecta in numarul mare de pagube provocate de ruperea acestora peste case , masini sau diverse cabluri aeriene , din cauza unor nedorite intensificari de vant.

Veți avea nevoie de:
  • Cum taiem un copac
#1

Cum taiem un copac

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Pomicultorului incepator: Cum sadim pomi fructiferi

O veche vorba din batrani spune ca principalele doua actiuni ce trebuie realizate in timpul vietii de catre orice om ar fi : in primul rand sa aiba copii si in al doilea sa planteze macar un pom.

Pentru gradinarii incepatori: cum se altoiesc pomii fructiferi?