Cum sa ingrijesti muscatele: sfaturi pentru lenosi

Cum sa ingrijesti muscatele: sfaturi pentru lenosi

Inca din sec. XVI muscatele sunt utilizate atat ca decor cat si ca plante cu deosebite proprietati terapeutice. Avantajul de a sti cum sa ingrijesti muscatele iti va infrumuseta si parfuma discret locuinta.

Sub denumirea de geranium sau pelargonium , muscatele pot fi curgatoare sau erecte , cu flori simple sau duble. Vesnic verde , cu inflorire continua , muscata este preferata ferestrelor datorita parfumului unic si culorilor aprinse.

Metodele despre cum sa ingrijesti muscatele inca din faza de semanare nu sunt cunoscute de multa lume. Majoritatea iubitorilor de muscate le inmultesc prin butasire , metoda simpla dar care are dezavantajul ca vei avea aceleasi culori. In momentul in care cumperi un pliculet de seminte , acesta contine de obicei un mix de diferite culori. Semintele se seamana in turba fina cu care am umplut tavite alveolare sau ladite , la distanta de 2-3 cm intre randuri si 2 cm intre seminte. Grosimea stratului de turba in ladita va trebui sa aiba minim 3 cm , turba fiind in prealabil umezita bine cu o solutie de fungicid (Previcur) dupa care semintele vor trebui acoperite cu un strat foarte fin de vermiculit. Semintele vor germina destul de repede 5-7 zile la o temperatura intre 20-25 grade Celsius. Daca temperatura va fi mai scazuta se va mari perioada de germinare. In aceasta faza plantutele abia rasarite vor trebui ferite de lumina directa a soarelui , se va mentine substratul usor umed si se poate fertiliza din saptamana a doua cu azot 75 ppm(parti per milion) . In saptamana 3 plantutele se pot repica in ghivece de 10-12 cm diametru pentru cate o plantuta sau cate trei plantute in ghivece de 25-30 cm ori ghivece suspendate. Din acest moment se mareste fertilizarea cu azot la 200 ppm , se evita udarea excesiva dar nici nu se lasa substratul sa se usuce. Un alt sfat util despre cum sa ingrijesti muscatele in mod corect il reprezinta tratamentul cu fungicid (Dithane , Signum , Rovral) contra Botrytis, Rhizoctonia si Pythium (principalele boli ale muscatei) , acest tratament aplicandu-se inaintea plantarii definitive. Muscatele au nevoie atat de lumina cat si de temperaturi moderate pentru o crestere si florificare optima. Deficitul de lumina lungeste lastarii , excesul de lumina opreste cresterea in timp ce deficitul de caldura determina aparitia bolilor iar excesul de caldura clorozeaza (ingalbeneste) foliajul plantelor. Se recomanda cresterea lor in locuri cu temperaturi cuprinse intre 20-30 grade celsius cu o perioada de lumina moderata , fertilizarea facandu-se la 2 saptamani cu fertilizant special pentru muscate.

Avand aceste minime cunostinte despre cum sa ingrijesti muscatele , nu se poate sa nu te bucuri in tot timpul anului de splendoarea florilor si parfumul discret al acestei atat de putin pretentioase plante.

Veți avea nevoie de:
  • Cum sa ingrijesti muscatele
#1

Cum sa ingrijesti muscatele

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Pomicultorului incepator: Cum sa cureti pomii fructiferi ?

O livada seamana cu organismul unui om , cu cat este ingrijita si curatata mai bine , cu atat are o viata mai lunga , lucru imposibil daca nu cunosti cum sa cureti pomii fructiferi , operatiune importanta pentru productivitatea acestora.

Facem solarul cu mainile noastre: Cum sa montezi policarbonatul ?