Cum sa cresti trandafiri in propria gradina?

Cum sa cresti trandafiri in propria gradina?

Inca din anul 3000 inainte de Christos , trandafirul , acest rege neincoronat al florilor a incantat simturile a sute de generatii prin cele peste 200 de specii si 0.0 de soiuri existente in acest moment pe tot globul.

Ce plante cu flori ai sadi daca ai avea o gradina ? Fara indoiala , prima planta la care te vei gandi ar fi trandafirul iar daca nu stii cum sa cresti trandafiri si nu te vei putea bucura de eleganta si parfumul lor , gradina ta ar fi una oarecare.

Trandafirii de gradina pot fi mici (in forma de tufa cu inaltimea de 80 cm) , cu trunchi si coroana (in forma de pomisor cu inaltimea de 150 cm) , cataratori (cu ramuri lungi de 3-5 metri) sau pletosi (gen tufa cu coroana plangatoare) . Pasionatii cultivatori ai trandafirilor au mai creat prin diverse incrucisari si alte soiuri hibride cum ar fi trandafirii pitici (de ghiveci) sau teahibrizi (cultivati pentru flori taiate) , de asemenea se mai cultiva si trandafirul Rosa Damascena (din petalele caruia se face renumita dulceata de trandafiri) . Primul lucru ce trebuie stiut daca vrei sa inveti cum sa cresti trandafiri este plantarea acestora , operatiune posibila numai toamna (octombrie-noiembrie) sau primavara (martie-aprilie) . Inainte de plantare trandafirului i se fasoneaza (scurteaza) radacinile pana la 15-20 cm , retinandu-se numai 2-4 ramuri care la randul lor se scurteaza la 4-5 muguri. Se planteaza in gropi mari cu adancimea si latimea de 40-50 cm , in fiecare groapa facandu-se un musuroi din pamant in care se infige radacina astfel incat planta sa fie ingropata pana la colet sau putin mai adanc (2-3 cm) . Pentru siguranta prinderii , radacina se mocirleste inaintea plantarii intr-un amestec de pamant , balegar si apa in proportia 1: 1: 3 iar dupa plantare se uda bine si se musuroieste baza plantei. La plantarea mai multora se masoara 50-70 cm intre trandafirii mici , 2-3 m intre cei cataratori sau cu trunchi iar pentru cei de dulceata se lasa distanta de 1,5 m intre randuri si 1 m intre plante. Primavara devreme se dezmusuroiesc si se taie lasand 3-5 ramuri la o planta iar la soiurile viguroase 6-7 ramuri , acestea scurtandu-se la 2-4 ochiuri pentru cei mici si 5-6 ochiuri la cei vigurosi in timp ce la cei cataratori se lasa 50-150 cm , in functie de obiectul decorat (perete , pergola) . Un sfat despre cum sa cresti trandafiri cu cat mai multe flori consta in hranirea plantelor cu ingrasamant natural (solutie macerata de gunoi de gaini 1/2 kg la 10 litri de apa) o data pe luna si aplicarea unor ingrasaminte foliare naturale (Cropmax) conform instructiunilor producatorului. Udarea se face numai cand solul e uscat , excesul de apa daunand infloririi.

Cu cat vei ingriji si vei iubi trandafirii , cu atat ei te vor rasplati cu flori minunate , al caror parfum te va face sa uiti micile intepaturi ce probabil vei fi suferit in timpul ingrijirii lor.

Veți avea nevoie de:
  • cum sa cresti trandafiri
#1

cum sa cresti trandafiri

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Pentru gradinarii incepatori: cum se altoiesc pomii fructiferi?

Daca ne dorim o livada cu pomi fructiferi sanatosi si vigurosi trebuie sa invatam cum se altoiesc pomii fructiferi , conditie obligatorie pentru o recolta de fructe consistenta si de calitate.

Cum sa faci un havuz pe peluza de la tara?