Cum sa cresti pui de carne: sfaturi pentru crescatorii de animale

Cum sa cresti pui de carne: sfaturi pentru crescatorii de animale

Carnea de pui broiler este mult mai frageda decat a puiului clasic de gaina , invatand cum sa cresti pui de carne ai asigurata nu numai renumita ciorba de gaina ci si gratarul de copane sau aripioarele picante.

Gustul de pui broiler crescut in sistem liber este deosebit fata de gustul puilor cumparati din comert , crescuti in ferme si stimulati cu injectii exact cum gustul oului gainii de tara nu poate fi comparat cu gustul oului din supermarket.

Cresterea puilor de carne nu este numai apanajul marilor ferme avicole , ea poate fi facuta la o scara mai mica de catre oricine locuieste in zona rurala si are cateva cunostinte de baza. Avantajul faptului ca stii cum sa cresti pui de carne se poate vedea dupa numai 42 de zile , perioada optima de sacrificare cand acestia depasesc greutatea de 2 kg. Inainte de cumpararea puilor trebuie sa ne gandim la faptul ca peste 42 de zile vom taia toti puii si va trebui sa calculam de cat spatiu frigorific dispunem pentru pastrarea lor si in functie de acest spatiu sa calculam cati pui de o zi vom cumpara. De asemenea trebuie tinut cont ca puii au nevoie de lumina minim 20 de ore zilnic si de o temperatura in prima saptamana de minim 30 de grade Celsius pe care o vom micsora cu cate 2 grade in fiecare saptamana. Pentru aceasta eu folosesc cateva becuri pe care le pun in borcane de sticla de 800 de grame. Asternutul trebuie sa fie curat , trebuie schimbat zilnic (eu folosesc talas de brad) , aerul de asemenea trebuie sa fie proaspat ( eu utilizez un ventilator agatat sus pentru a nu bate direct in pui) . Apa trebuie sa fie mereu proaspata , intre zilele 2-6 eu le diluez in apa oxitetraciclina veterinara 20% conform instructiunilor , in locul vaccinarii. Dupa varsta de 3 saptamani trebuie asigurat un spatiu astfel incat sa nu fie mai mult de 12 pui/metru patrat. Furajarea se face in trei etape: intre ziua 1-10 furajare starter , intre ziua 11-24 furajare de crestere si intre ziua 25-42 furajare de finisare. Tehnologia despre cum sa cresti pui de carne spune ca pentru 1 kg de spor in greutate , puiul va consuma 1,8 kg de furaj. Furajele se gasesc la magazinele de profil conform celor trei etape sus-mentionate. Mai trebuie tinut cont de modul in care se realizeaza frontul de furajare in hranitori lungi si inguste astfel incat toti puii sa aiba acces la hrana in acelasi timp. Nu se recomanda pastrarea puilor peste 42 de zile deoarece sporul in greutate va regresa proportional cu cresterea cantitatii de hrana in timp ce carnea isi va pierde din fragezime.

Preferata copiilor , a persoanelor in varsta sau a celor bolnave , carnea de pui reprezinta o sursa excelenta de proteine , cunostintele despre modul cum sa cresti pui de carne fiind benefice pentru o alimentatie sanatoasa.

Veți avea nevoie de:
  • cum sa cresti pui de carne
#1

cum sa cresti pui de carne

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

House, livada si gradina

Cei mai faimosi

Cum sa cresti curcani la ferma?

Asemanata cu carnea rudelor salbatice , cea de curcan se numara printre cele mai vandute din lume , intotdeauna cererea fiind mult peste oferta , pretul per kilogram stationand undeva deasupra preturilor altor tipuri de carne.

Cum sa cresti iepuri acasa?