Cum alegi schiurile pentru alergat?

Cum alegi schiurile pentru alergat?

Cum alegi schiurile pentru alergat? De cum se apropie iarna, pasionatii sporturilor albe isi pun aceasta intrebare. Si o pun in fiecare sezon pentru ca fiecare pasionat de acest sport stie ca progresul implica si schimbarea schiurilor.

Daca pentru incepatori si pentru cei carora le place sa faca doar ture, "Cum alegi schiurile" este o problema simpla, si criteriile putine, pentru cei care practica schiatul in viteza sau schi-fond treburile se complica nitel.

Sunt multe articole despre cum alegi schiurile dar cea mai indicata varianta este apelarea la un specialist. Multitudinea criteriilor, atat tehnice cat si cele care tin de configuratia fizica a schiorului (inaltime, greutate, varsta) , de nivelul de pregatire - si aceasta: fizica si tehnica - de felul partiei (amenajata, neamenajata, zapada adanca, batatorita, inghetata) , de timpul (ora) la care se schiaza, de stilul in care se schiaza, toate acestea duc la un algoritm complex de alegere a schiurilor, pe care doar un specialist il poate pune in aplicare.

Pentru amatori insa, putem rezuma doar cateva, esentiale, care sa il ajute sa vada de ce trebuie consultat un specialist.

La intrarea in magazin vei fi intrebat ce inaltime ai, pentru ca, in general, se considera ca lungimea schiului trebuie sa fie egala su a schiorului. Aceasta intrebare nu este in totalitate corecta, pentru ca la aceeasi inaltime dar greutati diferite nu se ofera schiuri de aceeasi lungime. O formula mai aproape de adevar ar fi: Lungimea + 100 cm. + greutatea.

Plecand de aici, functie de celelalte criterii - si de faptul ca dorim schiuri pentru alergat - aceasta lungime se ajusteaza, in plus sau in minus in functie de realitatea de pe teren.

- Daca schiorul este peste greutatea medie, alegem schiuri cu 10-15 cm. mai lungi iar daca este sub medie cu 20-25 cm. mai scurte;

- Functie de nivelul tehnic: pentru incepatori, cu 20-25 cm. mai mic, pentru avansati, cu 10-15 cm. mai mare;

- Pentru schiatul in viteza, schiul va fi cu 10-15 cm. mai mic decat inaltimea schiorului;

In afara de lungime, alte criterii foarte importante sunt rigiditatea, latimea, raza si profilul schiului.

Pentru schiatul in viteza schiurile vor avea urmatoarele caracteristici:

- rigiditatea: rigid;

- latimea (la mijloc) : 89-100 mm. (Fat) sau >100 (Super Fat) ;

- raza: radius mai mare de 19 pentru viraze largi si viteza mare si mai mic de 14 pentru viraje scurte, rapide si precise;

- profilul: Camber este profilul traditional pentru avansati si competitii dar se fac, de obicei, combinatii cu celelalte doua profile (Rocker si Flat) pentru obtinerea unui profil perfect tipului de schiat dorit.

Acum, ca stii cum alegi schiurile, trebuie sa mai stii si celelalte "detalii", pentru ca echipamentul nu se rezuma la schiuri! Mai trebuie sa stii cum sa alegi claparii, betele, legaturile, imbracaminte, casca, ochelari si manusi.

Veți avea nevoie de:
  • Cum alegi schiurile
#1

Cum alegi schiurile

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Domenii de viata

Cei mai faimosi

Cum sa slabesti fara diete: retetele succesului

Cum sa slabesti fara diete? Pare imposibil? Dieta este poate primul lucru care ii face pe oameni sa renunte la ideea de a pierde kilogramele in plus. Asadar, se poate elimina din discutie?

Cum sa scapi de celulita de pe coapse?