Cum se calculeaza rapid si corect noua taxa de timbre?

Cum se calculeaza rapid si corect noua taxa de timbre?

Modul cum se calculeaza noua taxa de timbru este reglementat de Ordonanta de Urgenta nr. 9 din 2013 care contine noul Calculator pentru timbrul de mediu datorat de posesorii de autovehicule.

Daca vrem sa stim cum se calculeaza noua taxa de timbru, aflam din Ordonanta ca trebuie sa avem in vedere patru elemente: vechimea masinii, cilindreea, norma de poluare si emisia de CO2/km.

Taxa de timbru se calculeaza si se plateste pentru toate autovehicolele, atat pentru cele inmatriculate inainte de 2007 cat si cele de dupa, pentru care s-a platit taxa auto. In situatia in care nu ati recuperat taxa auto platita, nu mai aveti numic de platit! Formula de calcul este simpla: Taxa = [(AxBx(100-C) ]/100 in care: - A este valoarea emisiilor de CO2 mentionata in Cartea masinii [gr. /km. ]; - B este valoarea timbrului de mediu in Eur/1 gr. de CO2, valoare luata din tabelele anexa la Ordonanta (Anexa nr. 1) , care depind de Norma de poluare si de capacitatea cilindrica; - C este cota de reducere, care este prevazuta in Anexa nr. 2 a Ordonantei, a carei valoare este intre 0 % (masini noi) si 90 % pentru masini de 15 ani vechime sau mai mult. Un exemplu de cum se calculeaza noua taxa de timbru:

VW Golf 5 de 1,6 l, pe benzină fabricat in anul 2006 cu emisii de 159 g/km, Norma de poluare euro 4:

[159x8,4x(100-55) ]/100=0,2/100=2,5 euro

Noua taxa de timbru de mediu vizeaza in primul rand masinile second-hand cu Norma de poluare Euro III si IV, descurajandu-se cumpararea acestora in favoarea celor noi, autovehiculele cu Norma I sau II nemai-intrand in calcul fiind foarte vechi.

Dacă în Cartea de Identitate a Vehiculului nu sunt trecute emisiile de CO2 sau pentru masinile omologate dar care, deasemenea, nu au trecute in Cartea de Identitate a Autovehicului emisiile, indiferent de Norma de poluare, taxa sa va calcula dupa formula următoare

Taxa = [ExDx(100-C) ]/100 in care:

- C este cota de reducere a taxei, din Anexa 2 (aceeasi ca mai sus) ; - D este cilindreea autovehicolului; - E este valoarea timbrului de mediu din Anexa nr. 3, care se refera la masinile cu Normele I si II sau non-Euro. Un exemplu de calcul: pentru Dacia 1310 fabricata in 2004, Norma Euro II, 1289 cmc. , avem Taxa = [2,4x1289x(100-66) ]/100 = 5,2/100 = 7,5 euro. Calculul taxei se poate gasi si pe site-urile de profil cum ar fi http: //www. auto. ro/calculator-taxa-auto

Nu vor plati taxa de mediu posesorii de autovehicole care au Norma Euro 6 si cei care poseda autovehicole hibride sau cu motoare electrice. Deasemenea, masinile cu motoare diesel cu filtre de particule vor plati cu 25% mai putin.

Veți avea nevoie de:
  • Cum se calculeaza noua taxa de timbru
#1

Cum se calculeaza noua taxa de timbru

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Cum pastram documentele: arhivarea acestora

Cum pastram documentele? Depinde cine isi pune intrebarea: persoana fizica sau persoana juridica? Pentru ca si documentele sunt diferite, termenele de pastrare si modul de arhivare difera.

Cum sa castigi bani in Romania: management