Cum pastram documentele: arhivarea acestora

Cum pastram documentele: arhivarea acestora

Cum pastram documentele? Depinde cine isi pune intrebarea: persoana fizica sau persoana juridica? Pentru ca si documentele sunt diferite, termenele de pastrare si modul de arhivare difera.

Modul cum pastram documentele este reglementat de lege pentru fiecare grupa in parte. Pentru documentele contabile, este reglementat de Legea Contabilitatii si de Ordinului nr. 3512/2008 privind documentele financiar-contabile.

Ca idee generala (concret, cititi in lege cum se pastreaza documentele! ) statele de plata se pastreaza 50 de ani, iar registrele si documentele contabile justificative 10 ani. Exceptie fac documentele care atesta provenienta unor bunuri care se pastreaza mai mult de 10 ani, practic se pastreaza pe toata durata de viata a bunului. Documentele uzuale: note de receptie, bonuri de primire, dispozitii de livrare, fise de magazie, liste de inventariere, fise de cont, extrase de cont, decizii de imputare, deconturi, ordine de deplasare, dispozitii de plata, si altele asemenea se pastreaza 5 ani. Pastrarea/arhivarea/depozitarea documentelor se poate face la sediul firmei sau la sediile secundare ori la o alta persoana juridica/firma firma specializata care dispune de spatii si conditii corespunzatoare de pastrare, in baza unor contracte de prestari servicii. Locatia unde se pastreaza/arhiveaza documentele va fi comunicata organului fiscal teritorial. Pentru persoanele fizice modul cum se pastreaza documentele este putin diferit. Cea mai mica perioada de pastrare a documentelor este de 3 ani si se refera la chitante de cumparare, facturi de plata (intretinere, cablu, energie electrica) , contracte de inchiriere etc. O perioada de cel putin 5 ani trebuie pastrate toate documentele ce reprezinta un raport cu statul: plata impozitelor, penalitatilor, contributiilor - pensie, asiguarri sociale - amenzi, fise fiscale, declaratii de venit. Pentru totdeauna se pastreaza documentele de care poti avea nevoie oricand in viata. Ele se pastreaza in original: diplome de studii, decizia de pensionare, certificate de absolvire cursuri de specializare, acte de proprietate (cel putin pana la instrainarea proprietatii) . Cazuri speciale: polite de asigurare, acte de garantie (cel putin pana la expirarea termenului de garantie) , actele masinii (pana se vinde sau pana se caseaza) , contracte de credit, platile efectuate pa contracte. extrase de cont de la banci (cel putin un an, pana se face regularizarea) .

Referitor la cum se pastreaza documentele, mai trebuie spus ca daca acestea sunt obtinute si tinute cu ajutorul produselor informatice, atunci obligatoriu se pastreaza si programele respective si, bineinteles, fisierele-arhiva.

Veți avea nevoie de:
  • Cum pastram documentele
#1

Cum pastram documentele

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Cum sa creezi un blog: pasi simpli pentru incepatori

Cum sa creezi un blog fara experienta in domeniul IT? Din fericire, un blog nu se bazeaza pe cunostinte de tehnologie, ci pe experienta unei persoane intr-un domeniu sau pe dorinta de a comunica niste idei intregii lumi.

Cum se calculeaza rapid si corect noua taxa de timbre?