Cum calculezi varsta de pensionare a categoriilor speciale de varsta care beneficiaza de avantaje?

Cum calculezi varsta de pensionare a categoriilor speciale de varsta care beneficiaza de avantaje?

Casa Naţională de Pensii Publice a pus la dispoziția utilizatorilor o aplicație care permite calcularea vârstei de pensionare în funcție de anul nașterii însă datele primite au caracter strict informativ.

Munca a devenit prietenul cel mai „bun“ al omului pentru că tot timpul suntem preocupaţi de menţinerea nivelului de trai cât mai ridicat. Cu siguranţă vine ziua când te vei întreba cum calculezi vârsta de pensionare.

Dacă citim acest articol cu siguranţă undeva acolo în subconştientul personal există vădita curiozitate referitoare la cum calculezi vârsta de pensionare chiar dacă această perspectivă este destul de îndepărtată.

În prezent, vârsta de pensionare în România este de 65 de ani pentru bărbaţi şi de 63 de ani pentru femei. Tendinţa la nivel mondial este însă de continuă creştere a limitei de vârstă, ca urmare a creşterii speranţei de viaţă şi a unor sisteme publice de pensii foarte împovărate care susţin cu greu numărul tot mai mare de pensionari.

Marea problemă socială a economiei româneşti este însă faptul că numărul de pensionari este în continuare mai mare decât numărul de salariaţi şi decât numărul celor care sunt contribuabili la pensie, astfel că în luna martie 2014 în economie existau 5,2 milioane de pensionari. Evoluţia indicatorilor demografici arată însă un viitor în care numărul pensionarilor va fi din ce în ce mai mare, ceea ce pe fondul scăderii populaţiei, înseamnă că din ce în ce mai puţini angajaţi vor susţine mai mulţi pensionari.

Conform prevederilor art. 158 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă pană la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1) , sunt încadrate în condiţii speciale. Astfel, perioadele de vechime în muncă realizate în grupele I şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, cu excepţia celor realizate în activităţile care, conform prevederilor art. 30 alin. (1) , sunt încadrate în condiţii speciale. Sunt incadrate in conditii speciale locurile de munca din: - unitaţile miniere; activităţile de cercetare, explorare; activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; aviaţia civilă, pentru personalul navigant;

După parcurgerea articolului cu siguranţă am aflat când vom ieşi la pensie şi dacă avem vreo şansă să beneficiem de condiţii preferenţiale de pensionare înainte de vârsta legală.

Veți avea nevoie de:
  • Cum calculezi varsta de pensionare
#1

Cum calculezi varsta de pensionare

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Cum sa faci bani din sondaje platite: sfaturi

Cum sa faci bani din sondaje platite - o activitate care preocupa mai mult tinerii din ziua de azi care urmaresc sa obtina sume mici de bani fara a depune un efort ridicat si au timp pentru indeplinirea conditiilor.

Cum sa ontineti un credit: pregatirea dosarului