Cum calculam IQ: metode moderne

Cum calculam IQ: metode moderne

IQ (intelligence quotient) sau CI (coeficientul de inteligenta) ne informeaza asupra capacitatilor noastre intelectuale. Cum calculam IQ? Care este media? Iata raspunsurile.

Coeficientul de inteligenta al unei persoane este rezultatul unui test psihologic, care are ca scop sa ofere un indiciu cantitativ standardizat, referitor la inteligenta abstracta a unui adult sau a unui copil.

Termenul de coeficient de inteligenta defineste atat o serie de probe psihometrice de eficacitate mentala, cat si a rezultatelor obtinute la probele respective. Contrar parerilor noastre, IQ nu masoara inteligenta unei personae, ci stabileste o medie intre capacitatea ta si media unei populatii de referinta. Anumite studii au ajuns la concluzia ca CI este determinate genetic, chiar daca mediul cultural este foarte important.

Exista diferite tipuri de CI, elaborate de diferiti cercetatori si cu bareme diferite. Unele corespund varstei mentale a individului (cel classic) , altele se bazeaza pe mediile obtinute dintr-o populatie de referinta (CI de distribuire) . In general, cel classic este folosit pentru copii, pentru ca varsta mentala nu inseamna mai nimic pentru un adult. In cazul adultilor se folosesc CI standard de Wechsler. Rezultatul care se obtinedepinde de probele la care persoana este supusa. De exemplu, un coefficient de inteligenta de 150 pe scara Wechsler inseamna 180 in scara Catell.

Testele IQ nu pot da, desigur, decat o imagine aproximativa a unei parti din ceea ce inseamna inteligenta, deoarece intrebarile nu pot acoperi o multime de situatii din viata reala, dat fiind si faptul ca, la fiecare intrebare, trebuie raspuns, in medie, in 30 de secunde.

In functie de continutul testelor, iata cum calculam IQ:

-Un IQ clasic care rezulta din raportul dintre varsta mentala (data din rezultatul testului) si varsta reala, inmultita cu 100. De exemplu, un copil de 10 ani, cu capacitate intelectuale ca ale unuia de 12 ani, i se va calcula IQ-ul potrivit formulei 12/10*100=120.

-Un IQ standard, care corespunde nivelului la care se situeaza o persoana, in raport cu populatia reprezentata Curba lui Gauss. Mai exact, potrivit curbei lui Gauss, indivizii cu un IQ inferior lui 70 ar trebui sa reprezinte 2.5 din totalul populatiei, cei cu retard mental sever (IQ<50) , 0.3%.

In ultimii ani, tot mai multi specialist contesta utilitatea testelor IQ, fiind convinsi ca acestea nu au cum sa reflecte structura complexa si ierarhizata a inteligentei umane.

Veți avea nevoie de:
  • Cum calculam IQ
#1

Cum calculam IQ

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Cum sa canti la orga: ghid pentru incepatori

Nu cred ca exista om care sa nu fie fascinat de acordurile marilor virtuozi ai instrumentelor cu clape. Talentul de a sti cum sa canti la orga , pian sau acordeon este o calitate care-ti va aduce o multime de admiratori si prieteni.

Pentru fotografii incepatori: Cum sa faci fotografii artistice?