Cum se calculeaza impozitul pe salariu: formule accesibile

Cum se calculeaza impozitul pe salariu: formule accesibile

Salariul il primim, dar stim de ce primim respectiva suma? Cum se calculeaza impozitul pe salariu, aceasta operatiune ne face cunoscut ce ni se scade din salariul brut si din ce se compune acesta.

Salariul este rasplata muncii noastre: cum suntem recompensati, cum aflam acest lucru? Cum se calculeaza impozitul pe salariu, trebuie sa stim daca vrem sa ne imbunatatim performantele si mari suma primita.

Salariul, cheia tuturor performantelor in orice domeniu

Salariul nostru se compune dintr-o suma bruta, din care fac parte toate veniturile pe care le primim datorita muncii prestate, dar si a contractelor de munca individual si cel colectiv. Pentru acest lucru trebuie aflam cum se calculeaza impozitul pe salariu.

Dintre veniturile respective fac parte: orele normate pentru o zi de lucru de 8 ore, orele suplimentare, prime de obiectiv, de Craciun, de Pasti, de vacanta, bonuri de masa, tichete cadou, indexari datorita inflatiei.

La capitolul cheltuieli care se scad din salariul brut, pot fi enumerate: taxele sub forma de procent pentru somaj, pensie, asigurarile de sanatate si asigurarile sociale. Din salariul brut se scade si deducerea personala de 210 lei.

Prin scaderea din totalul veniturilor a acestor cheltuieli, rezulta salariul caruia i se aplica procentul pentru impozitul pe salariu.

Cum se calculeaza impozitul pe salariu - se poate afla simplu pentru ca sunt niste calcule simple.

Se poate face o exemplificare pentru a se vedea mai clar cum se scad taxele si cu ce ramanem pana la aplicarea impozitului. In continuare dam un exemplu pentru care folosim suma de 1000 lei ca suma a tuturoro veniturilor.

salariu brut = 1000 lei;

CAS (viramentul pentru asigurarile sociale) =1000 lei x 0,0%= 105 lei

CASS (viramentul pentru asigurarile sociale de sanatate) =1000 leix5.5 %= 55 lei

Somaj (viramentul pentru somaj) =1000 lei x 0,5%= 5 lei salariu =1000 - (5+55+105) = 1000-165 = 835 lei deducerea personala = 835 lei - 250 lei = 585 lei. 585 este suma impozabila la care se aplica procentul de 16% : 585 lei x 16%= 3.6 lei; de unde rezulta ca salariul net este rezultatul dintre salariul impozabil si procentul de 16%. 585 lei - 3,6 lei = 1,0 lei. La 1,0 lei se adauga deducerea personala si rezulta salariul net aferent celui brut de 1000 lei. 1,0 lei+250 lei = 4,0 lei

Cum se calculeaza impozitul pe salariu, este si o metoda pentru a afla daca calculele facute de angajator sunt corecte si in felul acesta sa fim mandri ca ne-am primit banii care ni se cuveneau.

Veți avea nevoie de:
  • Cum se calculeaza impozitul pe salariu
#1

Cum se calculeaza impozitul pe salariu

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Cum sa inchei o afacere: pregatirea documentelor

Cum sa inchei o afacere? Orice afacere normala si legala se incheie prin semnarea unor acte, in speta un contract, insotit de anexe, prin care se reglementeaza derularea afacerii cu avantajele negociate de parti.

Cum se calculeaza impozitul pe venit al intreprinderii?