Cum calculezi salariul net: sfaturi de la contabili

Cum calculezi salariul net: sfaturi de la contabili

Cum putem afla oricand cati bani trebuie sa primim pentru zilele lucrate in luna recent incheiata, chiar daca nu am primit inca fluturasul. Cum calculezi salariul net: sfaturi de la contabili”

Cum calculezi salariul net, nu mai este o necunoscuta, este la indemana oricui. Acum ne putem face planuri pentru viitor fara a mai astepta calculele angajatorului, sau putem verifica daca suntem platiti corect pentru munca prestata.

Cum aflam salariul net

Pentru a ajunge la Cum calculezi salariul net trebuie sa il calculam intai pe cel brut. Acesta este totalul tuturor componentelor care sunt in acest venit, respectiv, salariul de baza, eventualele ore suplimentare, prime aflate sau nu in contractul de munca colectiv sau individual, sporurile de diferite categorii, posibile persoane aflate in intretine, deducere personala, indemnizatii, de exemplu cea pentru functia de conducere. De asemenea trebuie facut calculul salariului din valuta in echivalentul monedei nationale la data platii catre angajat, daca exista astfel de situatii sau adaugarea partii in valuta la partea in lei platita in tara, toate acestea la cursul Bancii Nationale a Romaniei. Cum calculezi salariul net, este necesarul scaderii din venitul brut, a tuturor platilor la bugetul statului din salariul angajatului. Aceste sume se calculeaza procentual la venitul brut, conform legislatiei in vigoare si sunt urmatoarele: contributia la asigurarea de pensie(CAS) =0,5%; contributia la asigurarea sociala de sanatate(CASS) =5,5%; contributia la ajutorul de somaj=0,5%; impozitul pe venit=16%. Dupa ce se face calculul pentru fiecare contributie, acestea se scad fiecare din venit, dupa care se scade si deducerea personala. La rezultatul acestei operatii se aplica procentul impozitului pe venit, care se scade din suma la care s-a aplicat. La suma ramasa, se adauga deducerea personala, totalul fiind salariul net. Deducerea personala pentru angajati este in suma de 350 pana la maximum 650 lei pentru una, pana la peste 4 persoane aflata in intretinere. In continuare se face o exemplificare cu un salariu brut de 1000 lei. 1000 lei x 0,5%(CAS) = 105 lei;1000 lei x 5,5%(CASS) = 55 lei;1000 lei x 0,5%(SOM) = 5 lei;total=105+55+5=165 lei;venit impozabil: 1000-165-210(deducere personala) = 625 lei;impozit pe venit: 625 x 16%= 100 lei;salariu net: 625-100+210(deducere personala) =735 lei;

Pentru a fi sigur ca ai primit ceea ce ti se cuvine, este normal ca sa stii cum calculezi salariul net in fiecare luna lucrata, avand satisfactia lucrului bine facut de ambele parti.

Veți avea nevoie de:
  • Cum calculezi salariul net
#1

Cum calculezi salariul net

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Pentru antreprenorii incepatori: Cum sa fondezi o companie?

Paşi utili şi concreţi pentru cum să fondezi o companie în doar câteva zile, cu puţină răbdare şi bunăvoinţă însă fără să plăteşti un comision destul de mare diverselor persoane intermediare.

Cum sa construiesti un solar in gradina de la tara?