Cum calculam salariul dupa concediu?

Cum calculam salariul dupa concediu?

Cum calculam salariul unui salariat care a beneficat de concediu de odihna anual platit sau concediu fara plata vom afla in cele ce urmeaza, evident respectand prevederile legale.

Calculul drepturilor salariale trebuie efectuat cu mare atentie pentru a evita nedreptatirea vreunui salariat ori acordarea de bani in plus, recuperarea acestora fiind mai putin placuta.

Calculul salariului se face in mod diferit pentru fiecare dintre aceste situatii, insa este destul de facil, atata vreme cat se cunosc prevederile legale in vigoare si cu atat mai mult cu cat exista atatea programe care fac aceste calcule in locul nostru. Asadar:

cum calculam salariul dupa concediu

?

Sa luam primul caz: salariatul a beneficiat de concediu de odihna. Suma aferenta concdiului de odihna reprezinta media zilnica a ultimelor trei luni inmultita cu numarul de zile de concediu de care salariatul a beneficiat. La aceasta suma se va adauga, daca este cazul, suma aferenta zilelor lucrate in conformitate cu inscrisurile din pontaj. Din suma totala ce reprezinta venitul brut realizat se vor scadea contributiile salariatului: 0,5% contrubutia pentru asigurari sociale indiferent de conditiile de munca (CAS) , 0,5% contributia pentru somaj, 5,5% contributia pentru asigurarile sociale de sanatate (CASS) . Pasul urmator reprezinta calculul deducerii, daca este cazul, iar apoi se va scadea 16% impozitul datorat pentru veniturile de natura salariala.

Cum calculam salariul dupa concediu fara plata: In cazul in care salariatul a beneficiat toata luna de concediu fara plata, atunci nu vom avea nimic de calculat pentru ca salariatul nu are dreptul la nici un venit de natura salariala. In cazul in care concediul fara plata a foast doar cateva zile / o parte din luna, atunci salariul se va calcula doar pentru zilele lucrat in conformitate cu inscrisurile din foaia de pontaj. Se vor scadea contrubutiile sociale, se va calcula deducerea si se va scadea si impozitul, la fel ca si in primul caz si se va plati salariatului cuantumul rezultat.

Folosind un program de salarizare nu va mai fi nevoie sa calculam noi toate aceste contributii si impozite, programul facand practic toata treaba in locul nostru. Totusi este bine sa stim sa ne calculam singuri salariul pentru a putea sesiza eventualele greseli sau erori ale programului.

Stiind cum sa calculam salariul oricarui salariat dupa concediu situatiile mai putin placute vor putea fi evitate, provizioanele vor fi respectate, iar aprecierile vor veni si ele.

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Mod de calcul al taxei pe poluare a mediului inconjurator?

Legislația rutieră în România se schimbă tot mai mult și se aseamănă tot mai mult cu cea europeană, însă, taxa de mediu a rămas totuși la o cotă superioară față de cele a celorlalte țări. Uitați un mod de calcul al taxei pe poluare.

Cum sa pregatesti o Oferta Comerciala : legitatile de baza