Calculul tasei de mediu: sfaturi si formule

Calculul tasei de mediu: sfaturi si formule

Piața automobilelor, după 89 a explodat în România, legislația în vigoare clasează mașinile în șase categorii, fiecare cu o taxă de mediu diferită. Află cum se face calculul taxei de mediu !

Tot mai mulți români cumpără mașini second hand, această practică poate fi în defavoarea noastră dacă nu ne informăm concret ce taxe vom avea de plătit și care este valoarea acestora, iată cum se face calculul taxei de mediu !

Cum facem calculul taxei de mediu pentru mașina noastră

Legislația rutieră română împarte vehiculele în 6 mari categori: Euro 1. Euro 2, Euro 3, Euro 4, Euro 5 şi NON-Euro în funcţie de poluarea şi materialul poluant emis. Astfel, calculul taxei de mediu se va efectua în funcţie de aceste categori, în acest mod:

Pentru vehiculele ce fac parte din categoriile E3, E4 şi E5, calculul taxei de mediu se va efectua cu ajutorul formulei: [A x B x (100 -C) ]/ 100 (unde A reprezintă emisia de dioxid de carbon la kilometru, aceasta este specificată în cartea maşinii, B reprezintă valoarea timbrului de mediu în funcţie de capacitatea cilindrică şi categoria de Euro din care face parte vehiculul, această valoare o putem găsi în legislaţia rutieră la Anexa numărul 1, C reprezintă cota de reducere a timbrului de mediu, ce o vom găsi şi pe aceasta tot în legislaţie la Anexa numărul 2) . Spre exemplificare, dacă avem un Opel Astra CTDI 1.7 Euro 5, an de fabricaţie 2005 şi capacitate cilindrică 1876 vom calcula astfel: [110 (A- emisia de CO2 la kilometru a maşinii) x 0,6 (B- valoarea timbrului) x (100-66) ]/ 100= 2244/ 100= 2,4 de euro.

Pentru vehiculele ce fac parte din categoriile NON- Euro, Euro 1 şi Euro 2 ce nu au specificată cantitatea de dioxid de carbon emisă la kilometru, calculul taxei de mediu se face după formula: [E x D x (100- C) ]/ 100 (unde E reprezintă timbrul de mediu prevăzut în Anexa numărul 3 din cadrul Legislaţiei Rutiere, D reprezintă capacitatea cilindrică a maşinii, specificată în cartea maşinii, C reprezintă cota de reducere a timbrului, prevăzută în Legislaţie la Anexa numărul 2) . Spre exemplificare, dacă avem aceeaşi maşină de mai sus, doar că este încadrată în categoria Non- Euro, iar cantitatea de CO2 emisă nu este specificată, vom calcula astfel: [4,0 (timbrul de mediu) x 1876 (capacitatea cilindrică) x (100- 66) ]/ 100= 2678 euro.

Aşadar, acum putem cumpăra fără griji o maşină, fie ea second hand sau nouă ştiind cum să facem exact calculul taxei de mediu cu ajutorul formulelor oferite de către Guvernul României.

Veți avea nevoie de:
  • Calculul tasei de mediu
#1

Calculul tasei de mediu

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Business, cariera, formare

Cei mai faimosi

Cum sa castigi bani prin intermediul unui site web: metode existente (cunoscute)

Odată cu înflorirea mediului virtual, tot mai multe firme și companii fie internaționale sau regionale s-au specializat pe oferire de mici job-uri on-line. Află cum sa castigi bani prin intermediul unui site web !

Mod de calcul al taxei pe poluare a mediului inconjurator?