Cum se fierbe orezul pentru garnitura?

Cum se fierbe orezul pentru garnitura?

Cum se fierbe orezul astfel incat sa nu se transforme intr-un pilaf lipicios - in cel mai bun caz - sau intr-un terci? E simplu. . . si totusi majoritatea gospodinelor nu stiu acest "secret" cunoscut de toti bucatarii!

Daca stii cum se fierbe orezul, atunci, in mod sigur esti un bun bucatar, chiar daca doar in bucataria proprie! Evident sunt cateva "secrete", cum altfel? Si bunica avea secretele ei in bucatarie si. . . nimeni nu poate gati ca ea!

Secretele sunt simple si le stie toata lumea: tipul de oreaz (si sunt vreo 9-10 tipuri si, evident, preturi) , cantitatea de lichid (calitatea e ceva mai putin importanta; daca pui supa in loc de apa, orezul va avea o savoare in plus, dar si cu apa e bine) , temperatura si durata de fierbere. Atfel, orezul alb cu bobul lung se fierbe in 1,5 volum de apa timp de 15 min. in vreme cel cu bobul rotund in 2 vol. apa timp de 18-20 min. , orezul brun cu bobul lung in 2 vol. apa - 25-30 min. iar cel cu bob rotund 30-35 min. , orezul salbatic 2 vol. - 45-50 min. si cel cu bob rotund 18-20 min. , risotto 3-3,5 vol in 20-40 min. si, cel mai bun soi, basmati, in 1,5 vol. de lichid timp de 10 min. Ca tehnica de lucru (pana aici elementul temperatura n-a intrat in discutie) , modul cum se fierbe orezul este la fel de simplu! Mai intai se apala in apa rece - se clateste in cateva ape - pentru a indeparta eventualele impuritati si amidonul in exces (care poate face ca orezul sa devina lipicios) , se lasa in apa cca. 10 min. (orezul basmati se lasa 30 min. ) pentru a se umfla putin si a nu se rupe in timpul fiertului, apoi se scurge bine si se pune in vasul pentru fiert, cu cantitatea de lichid mentionata mai sus, functie de ce soi de orez avem de preparat. Se pune vasul, descoperit, pe foc mediu, pana da in clocot, apoi se acopera vasul si se da focul la minim pana la expirarea timpului de firbere. Se ia apoi vasul de pe foc si se lasa, in continuare acoperit, inca 20 min. , apoi se ia capacul si se rasfira usor cu o furculita. In acest stadiu, se poate folosi ca atare, ca garnitura sau pentru prepararea altor retete. Daca se intentioneaza a se folosi in acest stadiu, se poate imbunatati gustul prin adaugarea, la fiert, a unor ingrediente cum ar fi sarea, uleiul de masline, sofranul (pentru a-i schimba culoarea) sau se poate inlocui apa cu supa de legume sau de carne. Daca intentionati sa preparati orez prajit, atunci trebuie sa stiti ca orezul trebuie sa fie bine racit, preferabil fiert cu o zi inainte si pastrat in frigider.

Cum se fierbe orezul pentru risotto? Ca mai sus dar se folosesc doar anumite soiuri de orez - NU basmati - cum ar fi: Carnaroli, Arborio, Vialone nano. Regula de aur: respectati strict cantitatile si timpii de fierbere! Pofta buna!

Veți avea nevoie de:
  • cum se fierbe orezul
#1

cum se fierbe orezul

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Alimente și băuturi

Cei mai faimosi

Cum se prepara pizza?

Pizza este cu siguranta una din cele mai iubite feluri de mancare din lume. Italienii sunt celebri pentru ca au fost practic cei care au inventat si popularizat aceasta mancare. Insa cum se prepara pizza in modul traditional?

Cum sa gatesti oua de gaina: 5 retete pentru cina