Cum se prepara cognacul in conditii casnice?

Cum se prepara cognacul in conditii casnice?

Prezent la toate marile evenimente de mai bine de 400 de ani , cognacul este cea mai gustoasa bautura alcoolica din lume , vanzarile sale depasind pe cele ale altor bauturi similare cum ar fi: whisky , vodka , sake sau palinca.

Inventata in jurul anului 1630 undeva la nord de Bordeaux (Franta) , o perioada lunga de timp reteta modului cum se prepara cognacul nu a fost dezvaluita publicului larg , fiind o placere exclusivista a nobilimii franceze.

Viticultorii francezi au dezvaluit la un moment dat secretul metodei cum se prepara cognacul dupa metoda traditionala , o metoda foarte simpla in care dublul distilat de vin nu trebuia decat pastrat in butoaie din lemn de stejar , timp de cativa ani pentru maturare. Aceasta metoda a fost inventata din intamplare , acum aproximativ jumatate de secol in zona viticola aflata in nordul regiunii Bordeaux din Franta. Recolta record de struguri din acele timpuri a facut ca viticultorii sa produca mai mult vin decat puteau pastra si imbutelia. Pentru evitarea alterarii vinurilor prin depozitarea in recipiente deschise s-a recurs la metoda distilarii , observandu-se aprecierea calitatilor olfactiv-gustative a distilatului de vin pastrat in butoi de stejar. Primele instalatii de distilare care au fost aduse in perioada sec. XVI-XVII din Orient , erau alambicuri din cupru ce utilizau direct flacara focului , avand doua etape de condensare. Bautura alcoolica obtinuta astfel a primit numele de cognac , dupa numele localitatii Cognac , in jurul careia s-au produs primele sortimente de distilat. Un rol important l-a avut legislatia franceza ce a protejat cognacul ca denumire de origine , devenind marca inregistrata inca de atunci. In timp , notorietatea acestei bauturi a creat tentatia folosirii denumirii de cognac altor bauturi similare , lucru ce a fost anulat prin infiintarea in ianuarie 1941 a Biroului National al Cognacului din Franta. Acest distilat se numeste la noi vinars desi in vorbirea curenta cel mai des se foloseste tot termenul de cognac. Vinarsurile se obtin prin distilarea vinului sau pana la o concentratie de alcool de 86% din volum , urmata de invechirea acestuia in vase din lemn de stejar minim 6 luni. Daca se respecta intocmai modul cum se prepara cognacul traditional , vinarsurile noastre pot rivaliza cu cognacul original. Pentru asta distilarea vinurilor trebuie facuta numai cu instalatii de distilare discontinua , cu dubla distilare si eliminarea fractiunilor din startul si finalul distilarii , rezultatul fiind pastrat minim 3 ani in butoaie de stejar de maxim 600 de litri , avand in final minim 36 de grade concentratie alcoolica.

Istoria ne arata ca din timpuri stravechi alchimistii faceau in cuptoarele lor diverse experimente care sa produca aur sau nemurire , in timp ce taranii francezi experimentau cum se prepara cognacul distiland ”apa vietii” (vinul) .

Veți avea nevoie de:
  • cum se prepara cognacul
#1

cum se prepara cognacul

Comentarii ( 0 )
+ comentează
Nu sunt rezultate pentru afişare.

Adăugarea unui comentariu

Bauturi

Cei mai faimosi

Cum se prepara cafeaua cu condimente?

Asa cum prin creativitate se realizeaza operele de arta, tot astfel exista creativitate si in cazul metodiciicum se prepara cafeaua, amestcand diferite condimente care dau cafelei un gust mai apetisant si un aspect corespunzator.

Cum facem un ceai de macese: sfaturi utile